Projekto „STEAM aplink mus“ veiklos

Sau 6, 2023

Projekto veiklų apžvalga

Šiais mokslo metais 3b klasė vykdė projektą „STEAM aplink mus”. Kiekvieną mėnesį tyrinėjo vis kitus dalykus. Kėlė hipotezę, jog STEAM yra  kasdieniame mūsų gyvenime.  

Visų pirma apsilankė Alytaus Kraštotyros muziejuje edukacinėje pamokoje „Popieriaus gamyba”. Juk popierius mus lydi beveik kiekviename žingsnyje, o mokykloje ypač dažnai. Sužinojo, kaip pasigaminti gražaus popieriaus atvirukams ar dovanoms dekoruoti. Ir ne tik sužinojo, o ir patys pasigamino. 

Kitą mėnesį paskyrė matematikai. Ieškojo matematikos požymių mus supančioje aplinkoje, matavo, svėrė, lygino įvairius daiktus ir padarė išvadas, kad matematika yra dalis mūsų gyvenimo. Be jos – nė žingsnio. 

Visi žino, kad vanduo – gyvybės šaltinis. Tad visą mėnesį tyrinėjo vandenį. Aiškinosi vandens šilumines savybes, tirpumo galimybes ir greitį, vandens paviršiaus įtempimą, įtaką augalams, o Gabrielius vandens pagalba net pasigamino netikro sniego, su kuriuo, pasirodo, visai smagu žaisti. Mėnesio pradžioje kelta hipotezė  leido daryti išvadas, jog vanduo daro stebuklus ir be vandens neišgyventume. 

Prasidėjus žiemai ėmėsi snaigių. Rinko informaciją apie jas, sužinojo, kokių sąlygų reikia, kad jos susidarytų, kokių formų būna, tačiau pagauti snaiges sekėsi prastai, nes visai nesnigo. O jei sniegas ir iškrisdavo, tai sunkus, šlapias ir snaigių tyrinėti neleido. Bet trečiokai nenusiminė. Snaiges dėliojo iš obuolių, pupelių, karpė iš popieriaus, gamino iš smilgų, karštų klijų ir druskos. O Rapolas net iškepė meduolinę snaigę, kurią visi pasidalino ir skaniai suvalgė. 

Vėliau mokytoja pasiūlė sukurti stalo žaidimus ir visi labai apsidžiaugė. Pirmiausiai savo žaidimams sugalvojo taisykles, parinko tinkamas priemones ir ėmė juos gaminti. Kokių tik žaidimų nebuvo pristatyta: įvairiausi žaidimai su kauliuku ir bokšteliais, stalo futbolas, atminties lavinimo žaidimai, net atliekų rūšiavimo mokomąjį žaidimą sukūrė. Buvo padaryta išvada, kad nebūtina pirkti vis naujus žaidimus, galima patiems sugalvoti ir pasigaminti. Svarbu pakviesti žaisti draugus. 

Pažaidę skubėjo į virtuvę ir pavertė ją laboratorija. Naudodami įvairius maisto produktus atliko tyrimus ir eksperimentus. Išsiaiškino, kad aliejus netirpsta vandenyje ir su juo nesusimaišo, bet įdėjus šiek tiek dažų ir šnypščiąją tabletę galime pasigaminti labai gražią lavos lempą. Labai įdomu buvo stebėti mielių darbą. Taip išsiaiškino, kas padaro bandeles minkštas ir purias. Daigino čija sėklas ir sukūrė nuostabų paveikslą, gamino uogų kokteilį ir picą, sukūrė dirbtinį vulkaną ir dar daug įdomių dalykų nutiko virtuvėse. 

Artėjant vasarai tyrinėjo objektus, kurie važiuoja, skrenda, plaukia. Rinko informaciją apie juos, aiškinosi judėjimo procesus ir patys gamino judančių daiktų maketus.  

Na, o mokslo metų pabaigoje tyrinėjo pasirinktus dalykus ir gamino jų erdvinius modelius. Vieni aiškinosi vandens apytakos ratą ir gamino lietaus lašus, kitiems įdomu buvo drugeliai, planetos, net senovinis šiaudinis sodas sudomino.  

Buvo įdomu atlikti įvairius tyrimus, eksperimentus. Su nekantrumu mokiniai laukė vis naujų užduočių. Padirbėję per mokslo metus  drąsiai padarė išvadą, kad STEAM tikrai lydi mus kasdien visur, kur mes esame. STEAM aplink mus! 

Edita Dervinienė,

pradinių klasių mokytoja metodininkė

Kuriame stalo žaidimus

Sausio mėnesį 3b klasės mokiniai, vykdydami STEAM projekto “STEAM aplink mus” veiklas, pristato pačių kurtus ir pagamintus stalo žaidimus. Maloniai nustebino žaidimų įvairovė. Nuo šiol pertraukų metu bus galima žaisti ne tik įvairius dėmesį ir atidumą lavinančius, tiesiog linksmus ir įtraukiančius, bet ir mokomuosius žaidimus, padėsiančius išmokti matematikos ar atliekų rūšiavimo.

Edita Dervinienė,

pradinių klasių mokytoja metodininkė

Popieriaus paslaptys

Rugsėjo 27 dieną vykdydami projektą „STEAM aplink mus” 3b klasės mokiniai apsilankė Alytaus kraštotyros muziejuje. Čia sužinojo apie popieriaus kilmę, jo rūšis, gamybos būdus. Padedami edukatorės išsiaiškino, kaip galima pasigaminti dekoratyvinį popierių atvirukams ir tai išbandė praktiškai . Įdėję šiek tiek pastangų ir fantazijos visi sukūrė nuostabaus grožio popieriaus lapelius, kuriuos panaudos ypatingoms progoms. Smagu, kai paprasti dalykai tampa nepaprastais. Tikimės įminti dar daugiau mus supančių kasdienių paslapčių.

Edita Dervinienė,

pradinių klasių mokytoja metodininkė

Naujienų prenumerata

Sužinokite mokyklos naujienas pirmi.

Skip to content