MOKYKLOS NAUJIENOS
Karjeros ugdymui diena progimnazijoje

Karjeros ugdymui diena progimnazijoje

Vasario 26 d. įprastas pamokas 5–8 klasių mokiniams pakeitė suplanuotos įvairios Karjeros ugdymui dienos veiklos – vyko įdomūs pokalbiai, viktorinos, kūrybiškumo pamokos. Karjeros ugdymui veiklų tikslas – skatinti pažintinį suvokimą apie profesijas, ugdyti iniciatyvią ir įvairialypę asmenybę.

Aštuntokai šią dieną pradėjo susitikimu su Putinų gimnazijos psichologe Akvile Venciūte ir socialine pedagoge Rimtaute Marčiulioniene. Su viešniomis kalbėjosi tema „Adaptacija kitoje mokykloje“. Aptarė savijautą karantino metu, svarstė, kaip motyvuotis, kokios baimės kankina ir kokių lūkesčių tikimasi naujose mokyklose kitais mokslo metais. Aštuntokams buvo pasiūlyta būdų, kaip mažinti stresą, patarta, kaip išgyventi pokyčius. Įdomiausias susitikimo momentas – meditacija, kuri trumpam atitraukė nuo kompiuterių ekranų ir pareikalavo panaudoti visus jutimo būdus. Viešnios taip pat supažindino su Alytaus Putinų gimnazijoje teikiama pagalba, padedančia adaptuotis naujoje aplinkoje.

Tuo tarpu 5–7 klasių mokiniai dalyvavo viktorinoje „Ką aš žinau apie profesijas?“: penktokai, šeštokai ir septintokai turėjo galimybę pademonstruoti savo supratimą apie vienai ar kitai profesijai reikalingus įgūdžius, darbui reikalingas priemones.

Vėliau septintokai ir aštuntokai dalyvavo kūrybiškumo pamokoje su SMK atstovais Dovydu Laukiu ir Viliumi Popendikiu. Po trumpos mankštelės-apšilimo svečiai pristatė, kas yra kūrybiškumas, ir aptarė jo naudingumą, svarbą. Visiems buvo įdomu išgirsti patarimų, kaip save ugdyti, kad taptum kūrybiška asmenybe. Taip pat svečiai papasakojo apie savo patirtis. Pabaigoje mokiniai galėjo parašyti sveikinimus arba linkėjimus „VIBELIFT“ komandai. Geriausių sveikinimų autoriai sulauks prizų.

7–8 klasių mokiniams naudingas buvo ir susitikimas su LMS atstovais Gyte Augustinaityte bei Martynu Astiku. Gytė ir Martynas papasakojo apie savanorystę, mokinių organizacijų veiklas Alytuje, neseniai įsikūrusį Jaunimo biurą, Alytaus miesto savivaldybės mokinių tarybą (AMSMT) ir jos veiklą.

O penktokai ir šeštokai susitiko su Alytaus Užimtumo tarnybos jaunimo specialiste Jolanta Griškoniene, kuri ne tik papasakojo apie tai, kas yra karjera, kam ji reikalinga, bet ir supažindino su regioninio karjeros centro „Karjeras“ veikla. Centre yra galimybė „pasimatuoti profesiją“, įsitraukti į savanorišką veiklą, teikiamos individualios konsultacijos, sprendžiami specialūs testai, įvertinantys jaunuolių profesinius polinkius, jaunimas gali išbandyti save savanoriaudami, sužinoti rūpimą informaciją apie įsidarbinimą ar savo verslo kūrimą. Nuotolinio susitikimo metu mokiniai atliko testą „Profesijų mozaika“, kuris padėjo išsiaiškinti, kuri profesija šiuo metu tinkamiausia. Viešnia pakvietė mokinius plačiau aptarti testo rezultatus po susitikimo.

5–6 klasių mokiniai Karjeros ugdymui dieną baigė kūrybiniu darbu „Svajonių žemėlapis”. Mokytoja Vilma Sinkevičienė papasakojo, kas yra „Svajonių žemėlapis“, kaip jis kuriamas ir kaip juo naudotis. Tai puikus ir paprastas būdas suprasti save, savo norų prigimtį ir sukurti palankias sąlygas svajonių realizacijai. Penktokai ir šeštokai noriai kūrė savo „Svajonių žemėlapius“.

Karjeros ugdymui dieną organizavo mūsų mokyklos profesijos patarėja Vilma Sinkevičienė.

Emilija Baliukonytė, Emilija Mikavičiūtė,
Jaunųjų korespondentų būrelio narės

Naujienų prenumerata

Sužinokite mokyklos naujienas pirmi.

Skip to content