MOKYKLOS NAUJIENOS
Nuotolinė paskaita „Stresas. Ar jis mus? Ar mes jį?“

Nuotolinė paskaita „Stresas. Ar jis mus? Ar mes jį?“

Sausio 14 dienos vakarą per zoom platformą jau ketvirtą kartą vyko nuotolinė paskaita „Stresas. Ar jis mus? Ar mes jį?“ Šis užsiėmimas – projekto „Fizinio aktyvumo kiemelis Alytaus Panemunės progimnazijos bendruomenei“, bendrai finansuojamo valstybės Sporto rėmimo fondo, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas, lėšomis, veiklų dalis. Renginį̨ organizavo mokyklos visuomenės sveikatos specialistė Raimonda Radzevičienė.

Užsiėmimo metu buvo kalbėta, kas yra stresas, kokie gali būti stresoriai, kas atsitinka, jei stresas trunka ilgai, kas vyksta mūsų organizme streso metu, kaip išvengti streso, kokie streso įveikimo būdai, kokie yra nuotaiką gerinantys prieskoniai, kokie kvapai mus nuramina/atpalaiduoja, slopina įtampą, žvalina ir tonizuoja, kaip mus veikia spalvų terapija.

Specialistė kvietė kvėpuoti ir dar kartą kvėpuoti, nes relaksacinis kvėpavimas – viena iš streso valdymo technikų. Kvėpavimas giliai įkvepiant tonizuoja, mobilizuoja, o giliai iki galo iškvepiant orą – ramina. Atlikome keletą kvėpavimo pratimų. Sutelkėme dėmesį į kvėpavimą, jį sulėtinome, pamėginome kvėpuoti pilvu, kuomet pilvas išsipučia, prasidedant įkvėpimui, susitraukia iškvepiant,…. (padėjome ranką ant pilvo, kad pajaustumėme jo kilnojimąsi, ….. iškvėpėme skaičiuodami iki 5…..). Kvėpuodami pratimus šiek tiek pasunkinome: įkvėpdami mintyse sakėme sau: „Vienas“, o iškvėpdami -„Jaučiuosi atsipalaidavęs“. Paskui: „Du… jaučiuosi dar labiau atsipalaidavęs…“ … „Trys… jaučiuosi dar labiau atsipalaidavęs nei anksčiau… “ … „Keturi… jaučiuosi visiškai ramus ir atsipalaidavęs“.

Atlikome keletą testukų, norėdami išsiaiškinti, ar patiriame stresą ir ar jaučiamės įsitempę? (Į visus teiginius ar klausimus reikėjo atsakyti „taip“ arba „ne“). Jeigu atsakėme „taip“ į du ar daugiau šių klausimų arba nuolatos taip jaučiamės, vadinasi, patiriame daug streso ir esame įsitempę. Be to, gali būti, kad mes nemokame susidoroti su patiriamu stresu, todėl specialistė kvietė susirūpinti savo sveikata.

Dar atlikome gyvenimo testą (pagal Sigmund Freud) „Jeigu namuose viskas atsitiktų vienu metu?“. Kokia eiles tvarka šias problemas išspręstumėte? Reikėjo surašyti skaičius nuo 1 iki 5.

Gyvenimas yra mūsų minčių ir veiksmų atspindys, norėdami jame ką nors pakeisti, pirmiausia turime keistis patys. Taip pat nereikalaukite iš savęs ir iš kitų per daug – nenorėkite padaryti visų darbų, nes tai neįmanoma. Stresas yra tiek – kiek Jūs jam leisite būti. Atsipalaiduodami mes leidžiame sau pašalinti nerimą, susijaudinimą, susikaustymą, atgauti jėgas ir sveikatą, pasiekti sielos, proto ir kūno harmoniją, padidinti energijos, pažadinančios snaudžiančius resursus, atsargas, keisdami mąstymą, galime atpalaiduoti ne tik kūną, bet ir mintis!

Užsiėmimo pabaigoje specialistė, nurodydama pagalbos linijas, kvietė: „Jei susiduriate su psichologinėmis problemomis – tai nebijokite kreiptis pagalbos“.

Nuoširdžiai dėkojame visiems dalyvavusiems (Jūsų buvo 57)!

Raimonda Radzevičienė,
visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje

Naujienų prenumerata

Sužinokite mokyklos naujienas pirmi.

Skip to content